Άεκ-Παναθηναϊκός 1-4, 18/02/2007


Για την 22η αγωνιστική του πρωταθλήματος.

Σχόλια:

** Η νίκη αυτή ήταν το μεγαλύτερο διπλό επί της Άεκ στην ιστορία της Α Εθνικής.

** Με την νίκη αυτή έσπαγε μια αρνητική παράδοση...8 χρόνων που ήθελε την ομάδα μας να μην μπορεί να πάρει με γηπεδούχο την Άεκ.

Συνθέσεις:

ΑΕΚ (Λορένσο Σέρα Φερέρ): Σορεντίνο, Πλιάτσικας, Παπασταθόπουλος,Τσιρίλο, Τζιωρτζόπουλος (46’ Κονέ), Ζήκος, Τόζερ (46’ Μαντούκα), Καφές (60’ Καπετάνος), Ζούλιο Σέζαρ, Καμπάνταης, Λυμπερόπουλος


Παναθηναϊκός (Βίκτορ Μουνιόθ): Εμπέντε, Νίλσον, Μόρις, Γκούμας (76’ Αντονσον), Λεοντίου, Τζιόλης, Μπόβιο (58’ Βίντρα), Νίνης, Ίβανσιτς, Παπαδόπουλος (68’ Μάντζιος), Σαλπιγγίδης

Διαιτητής: Τεροβίτσας, Χ.Ακριβός, Καλαϊτζίδης, Κοντογιαννίδης

Σκόρερ: 89' Καπετάνος - 3΄ Γκούμας, 8' Νίνης, 24' Σαλπιγγίδης, 66' Ίβανσιτς

Κίτρινες Κάρτες:

Κόκκινες Κάρτες: 

Εισιτήρια: 

Γήπεδο: OAKA

Δήλωσαν:

Βίκτορ Μουνιόθ: "Είμαι χαρούμενος για τους παίκτες γιατί απέδωσε η σημαντική δουλειά που κάνουν. Στο ποδόσφαιρο πρέπει να έχεις τύχη και εμείς είχαμε απόψε. Μετά απο ένα κόρνερ πετύχαμε γκολ, σε σύντομο χρονικό διάστημα ήρθε και το δεύτερο που μας βοήθησε να έχουμε καλύτερη τακτική λειτουργία, ενώ για την ΑΕΚ ήταν δύσκολο να μας περάσει, σε αντίθεση με μας που είχαμε περισσότερους χώρους. Το τρίτο γκολ μεγάλωσε την διαφορά και μας έδωσε την δυνατότητα να κινούμαστε ακόμα καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο.

Θυμάμαι μια ακόμα φάση του Σαλπιγγίδη, ενώ για την ΑΕΚ κρατάω μια φάση του Ζούλιο Σέζαρ. Στο ημίχρονο είπα οτι πρέπει να συμπεριφερθούμε σαν να είμαστε 0-0. Το τέταρτο γκολ μας έδωσε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, η ΑΕΚ βρέθηκε απέναντι σε μια ομάδα που ήταν δύσκολο να αντιμετωπίσει και με την πάροδο του χρόνου είχαμε και άλλες ευκαιρίες. Στο γκολ που δεχθήκαμε υπάρχει χέρι, αλλά ήδη το σκορ ήταν πολύ μεγάλο και δεν έκανε την διαφορά.

Νομίζω οτι στον σημερινό αγώνα υπήρχαν συγκυρίες που μας βοήθησαν, μετά τα πρώτα δυο τέρματα παίξαμε πολύ οργανωμένα, γρήγορα, πολύ ωραία. Σπαταλήσαμε πολύ λίγες ευκαιρίες, είχαμε ακρίβεια και η ΑΕΚ ήταν δύσκολο να μας αντιμετωπίσει.

Έτσι είναι το ποδόσφαιρο, παίξαμε καλά απέναντι στην Λανς αλλά χάσαμε λόγω προσωπικών λαθών. Και σήμερα παίξαμε απέναντι σε έναν δύσκολο αντίπαλο και κάναμε μεγάλο ματς, καθώς ξεκινήσαμε με δυο γρήγορα γκολ.


Πρέπει να κρατήσουμε την όρεξη που δείξαμε σήμερα, αλλά αν κόντρα στην Λανς πετύχουμε ένα γρήγορο γκολ τότε αυτό θα είναι καλό για μας. Πρέπει να έχουμε τα πόδια στο έδαφος, ο Νίνης ξεκινάει και πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει, έκανε πολύ καλό αγώνα όπως και οι συμπαίκτες του, ωστόσο δεν πρέπει να τον συγκρίνουμε με τον Μέσι γιατί είναι πολύ νεότερος και είναι διαφορετικά τα δεδομένα. Δεν θα ήθελα να υπερθεματίσω για τις ικανότητες του Νίνη, δεν θα ήταν καλό ούτε γι' αυτόν, ούτε για κανέναν".


Λορένθο Σέρα Φερέρ: "Είναι λίγο περίεργο να κάνεις ανάλυση για αυτό το παιχνίδι, γιατί στα πρώτα λεπτά έχεις δεχθεί δυογκολ που έχουμε μιλήσει γι' αυτά και έχουμε υποφέρει απο παρόμοιες καταστάσεις στο πρόσφατο παρελθόν. Αυτά τεγεγονότα καθόρισαν την συνέχεια, καθώς ο Παναθηναϊκός ήταν πιο άνετος ενώ εμείς είχαμε την πίεση του χρόνου. Προσπαθήσαμε να έχουμε καλή κυκλοφορία, αλλά σήμερα θέλαμε να φθάνουμε πολύ γρήγορα στην αντίπαλη παεριοχή.

Είναι μια δύσκολη στιγμή που πρέπει να συζητήσω με τους παίκτες και να είμαστε κοντά τους ώστε να τους βοηθήσουμε να αναπτύξουν το παιχνίδι που μπορούν. Σε αυτούς τους αγώνες είναι μικρές λεπτομέρειες που κρίνουν το αποτέλεσμα. Συγχαρητήρια στον Παναθηναϊκό που νίκησε.

Τα αιτία γιατί έχουμε τα ίδια προβλήματα στους τελευταίους αγώνες είναι πολλά. Όποιο επιχείρημα και να δώσω αυτή την στιγμή, θα φανεί σαν δικαιολογία. Υπάρχουν στοιχεία που μπρούν να βελτιωθούν στο παιχνίδι μας, αλλά και οι συχνοί τραυματισμοί αποδυνάμωσαν την ομάδα μας, όπως βεβαίως και η κούραση που έχει παρουσιαστεί απο τον τελευταίο καιρό.

Αυτή την στιγμή οτι και να πω θα ακουστεί σαν δικαιολογία και δεν θέλω να γίνει κάτι τέτοιο. Αυτή η ομάδα έχει αρετές, πρέπει να συνεχίσουμε να τις έχουμε εμπιστοσύνη, είναι όμως αλήθεια οτι απο τις αρχές του 2007 δεν έχουμε το ίδιο πρόσωπο με πριν, μέχρι πριν απο λίγο καιρό είχαμε την καλύτερη επίθεση και άμυνα και καταφέραμε να δεχθούμε επτά γκολ σε δυο αγώνες. Εγώ πρέπει να είμαι δίπλα στους παίκτες οτι και να γίνει μέχρι το τέλος, μετά θα μπορέσουμε ν' αναλύσουμε κάποια γεγονότα.

Όταν δεν υπάρχουν θετικά αποτελέσματα είναι λογικό οι οπαδοί να χάσουν την εμπιστοσύνη τους, οι οπαδοί θέλουν να βλέπουν για να πιστεύουν. Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε με την ίδια ένταση και να καταλάβουν οι παίκτες οτι αν θέλουμε να είμαστε μεγάλη ομάδα θα πρέπει να έχουμε σταθερή απόδοση σε ολόκληρη την διοργάνωση, αυτή την στιγμή ζητάω συγνώμη απο το κοινό για την απογοήτευση, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε.

Δεν έχω μετανιώσει που δεν αποκτήσαμε κάποιον παίκτη, εγώ λέω στον πρόεδρο οτι θα έρθουν παίκτες που μπορούν να ξεπεράσουν αυτούς που έχουμε αλλιώς δεν υπάρχει λόγος να γίνει μεταγραφή. Οι προτάσεις που είχαμε σύμφωνα με τα δικά μου κριτήρια δεν βελτίωναν την δική μας ομάδα, οπότε δεν υπήρχε λόγος να κάνουμε μεταγραφή απλώς για να κάνουμε.

Τον Δεκέμβριο δεν υπάρχουν αρκετοί καλοί ποδοσφαιριστές που είναι διαθέσιμοι. Δεν υπάρχουν ευθύνες, εγώ πιστεύω οτι μπορούμε να βελτιωθούμε και στο θέμα της οργάνωσης, μακάρι να το κάνουμε. Το πρώτο που θα ήθελα να πω για τον κ. Ίβιτς είναι οτι αυτό απασχολεί την διοίκηση και όχι μένα. Δεύτερον, δεν γνωρίζω διαφορετικές φιλοσοφίες των δυο ανθρώπων, ο πρόεδρος πάντα μου ανέφερε οτι θέλει ένα δίκτυο και μια υποδομή που θέλω να στηρίξω για να ελέγχουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο, μετά τους κοινοτικούς και στην συνέχεια τους μη κοινοτικούς. Εγώ όταν ήρθα εδώ προσπάθησα να δώσω σε όλους να καταλάβουν οτι είναι σημαντικό να εκμεταλλευθούμε όσα προσφέρει το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Πρέπει να υπάρχει ένα δίκτυο που θα ελέγχει το ελληνικό ποδόσφαιρο και θα ενημερώνεται καθημερινά, αν δεν υπάρχει στην Ελλάδα, τότε θα πρέπει να κοιτάξουμε τους κοινοτικούς. Αυτό χρειάζεται δουλειά και δεν μπορεί να δημιουργηθεί σε έναν μήνα. Πρέπει να εντατικοποιηθεί και η δουλειά στις ακαδημίες με γνώμονα τον Έλληνα ποδοσφαιριστή. Αυτή είναι η δική μου φιλοσοφία, δεν ξέρω αν συμβαδίζει με τον κ. Ίβιτς γιατί δεν γνωρίζω την δική του φιλοσοφία, αυτή είναι η δική μου ιδέα.

Το νέο συμβόλαιο συνεργασίας με την ΑΕΚ θα υπογραφεί πριν την λήξη της αγωνιστικής περιόδου. Σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου δεν υπάρχει φόβος, όταν έχεις επιλεγεί για να παιξεις σε έναν αγώνα σαν και αυτόν είναι η μεγαλύτερη τιμή για έναν ποδοσφαιριστή. Ετσι όπώς κερδίσαμε τον Παναθηναϊκό στον πρώτο γύρο, έτσι έτυχε να χάσουμε τώρα.

Είναι αλήθεια οτι πρέπει να ελέγχουμε τέτοιες καταστάσεις, αν η δουλειά μας είναι δυναμική, τότε και η προσφορά μας θα είναι καλύτερη. Πάντως, ακόμη και η καλύτερη ομάδα του κόσμου έχει αρνητικά αποτελέσματα, ωστόσο οπαδοί και ομάδα θα πρέπει να συνεχίζουν μαζί.

Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τον κ. Ίβιτς, δεν έχω καμία σχέση με την αποχώρηση του, είναι αλήθεια οτι δεν μου εξήγησε καμία φιλοσοφία, ωστόσο συνεργαζόμασταν πάνω στην δική μου ιδέα, δεν είχα κανένα πρόβλημα μαζί του.

Δεν χάνουμε τις ελπίδες μας για την δεύτερη θέση, γιατί δεν έχουμε καμία μεγάλη βαθμολογική διαφορά, εν'ω έχω εμπιστοσύνη στα λόγια του προέδρου οτι θα γίνει οτι απαιτείται, άλλωστε πρέπει να διορθωθούν κάποια πράγματα που έχω πει για να συνεχίσουμε την δουλειά. Αν έχουμε τα ιδια έσοδα, ο σύλλογος θα μεγαλώσει κατά έναν τρόπο αξιοσέβαστο.

Στις στημένες φάσεις πρέπει να υπάρχει αυτοσυγκέντρωση και κάποια στιγμές έχει εμφανιστεί έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης. Αφιερώνω πολύ χρόνο στην οργάνωση τους, αλλά δεν έχω πάντα την επιτυχία που θέλω. 

Αυτή την στιγμή δεν είναι εύκολο να πούμε γιατί είχαμε αρκετούς τραυματισμούς, είναι αλήθεια όμως οτι ήταν υπερβολικοί. Υπάρχουν κάποιοι φυσιολογικοί, ωστόσο υπάρχει και ένα κομμάτι που μπορεί να βελτιωθεί. Αυτ μπορεί να γίνει ανσυζητήσουμε με τους γυμναστές και τους φυσιοθεραπευτές.


Είμαι χαρούμενος που μου έγινε πρόταση ανανέωσης γιατί φαίνεται οτι αναγνωρίζεται η προσπάθεια μου να κάνουμε μια πιο δυνατή ομάδα, αλλά για να γίνουν όλα αυτά πρέπει να υπάρχει αθλητικό κέντρο, υποδομή στις ακαδημίες, δηλαδή να πηγαίνουμε εκεί που πάει το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Δεν αρκεί να πεις ναι, αλλά να εμπιστευθείς στα άτομα που υπάρχουν τις αρμοδιότητες που απαιτούνται, είπα οτι εμπιστεύομαι τα λόγια του προέδρου και πιθανόν την επόμενη περίοδο να είμαστε στο 50%-60% απο αυτό που θέλω, ωστόσο πιστεύω οτι μπορούμε να τα καταφέρουμε".

Πρωτοσέλιδα:





















Βίντεο:



Φωτογραφίες:

























Ρεπορτάζ της εποχής από το Sport24:

Ο απόλυτος αιφνιδιασμός με τον Παναθηναϊκό να πετυχαίνει τρία γκολ στο πρώτο 25λεπτο ! Οι «πράσινοι» παρουσιάστηκαν σε εξαιρετική κατάσταση εκμεταλλευόμενοι την τραγική εικόνα της άμυνας της ΑΕΚ η οποία ουσιαστικά δεν μπήκε ποτέ στο παιχνίδι.

Το γρήγορο γκολ που είχε ζητήσει ο Βίκτορ Μουνιόθ σημειώθηκε επί...τρία με τους τυπικά φιλοξενούμενους να παρουσιάζονται εξαιρετικά «φρέσκιοι» παρά το γεγονός ότι είχαν παίξει στην Ευρώπη μια μέρα αργότερα και μάλιστα εκτός έδρας (μεσολάβησε ταξίδι δηλαδή).Αντίθετα για την ΑΕΚ, το εφετινό οικοδόμημα κινδυνεύει να γκρεμιστεί ως χάρτινος πύργος και οι δικαιολογίες του Ντέμη Νικολαϊδη δεν πείθουν πλέον και τον πιο πιστό «Αεκτζή».

Ο πρόεδρος της «Ενωσης» επέμεινε στο κυνήγι μαγισσών και στο να βλέπει το δέντρο (αγνοώντας ολόκληρο δάσος) και κάποια στιγμή τα άλλοθι τελειώνουν και μάλιστα με άσχημο τρόπο, όπως έγινε και με τη «δεύτερη» ομάδα της Παρί Σεν Ζερμέν, αλλά και τώρα στο ντέρμπι.

Η κεφαλιά του Γκούμα (3’) μετά το έξυπνο (προς τα πίσω) κόρνερ του Νίνη, θύμιζε φάση...προπόνησης και δικαίως ο Σορεντίνο έβαλε τις πρώτες φωνές στους συμπαίκτες του. Αυτό το γκολ όμως αντί να αφυπνίσει τους παίκτες της «Ενωσης», εξίταρε τους αντίστοιχους του Παναθηναϊκού που έκαναν...παρέλαση στην περιοχή της ΑΕΚ με τον Σορεντίνο να έχει τον δυσκολότερο ρόλο (έστω και αν έχει μερίδιο ευθύνης στο πρώτο «πράσινο» τέρμα, αφού έδειξε και αυτός να μην έχει μπει ακόμα στο κλίμα του αγώνα).

Ο...Ελ Νίνιο, που δημιουργούσε πολλές καταστάσεις από τη δεξιά πλευρά επιβραβεύτηκε με ένα εξαιρετικής ομορφιάς γκολ (στο 7’), όταν μετά από κόρνερ έπιασε μονοκόματο σούτ και η μπάλα του έκανε το χατήρι, αφού βρήκε πρώτα στο δοκάρι και μετά αναπαύθηκε στην εστία του Ιταλού «κήπερ».

Ο Σωτήρης Νίνης, αποτέλεσε μόνιμη απειλή, πέτυχε το πρώτο του γκολ σε ντέρμπι και φυσικά θα είναι πλέον μεγάλη έκπληξη, αν βγει στο μέλλον από την βασική ενδεκάδα του «τριφυλιού».Ακόμα πιο εντυπωσιακό ήταν πάντως το γκολ του Δημήτρη Σαλπιγγίδη (24’) που συνέχισε όπως και στη Γαλλία, πιάνοντας ένα ασύλληπτο σουτ στην κίνηση «εκτελώντας» τον Σορεντίνο. Η ΑΕΚ , έστω και αν είδε τον Εμπεντε να σταματά με διπλή προσπάθεια την κεφαλιά του Καπάνταη, μάλλον θα πρέπει να είναι ευχαριστημένη που πήγε στα αποδυτήρια για το πρώτο 45λεπτο μόλις με 3 γκολ παθητικό, αφού η άμυνά της, θύμιζε τον αποκριάτικο καρνάβαλο !

Μοιραίος παίκτης μάλιστα στα δύο πρώτα γκολ ήταν ο συνήθως κορυφαίος της ΑΕΚ στα ντέρμπι με τον ΠΑΟ, ο Νίκος Λυμπερόπουλος. Εχασε το Γκούμα στο πρώτο γκολ και δεν έδιωξε σωστά στο δεύτερο, στέλνοντας άθελά του τη μπάλα στον Νίνη.

Ο Παναθηναϊκός με σούπερ ψυχολογία, έκανε απλά συντήρηση στο δεύτερο ημίχρονο, προφυλάσσοντας περισσότερο τα νώτα του, ενώ ήταν φαρμακερός στις αντεπιθέσεις του, όπως έγινε και με τον Ιβανσιτς (65’) όπου πήρε μπαλιά-διαβήτη από τον Νίνη και τελείωσε άψογα τη φάση με πλασέ.

Ο Παναθηναϊκός, μπήκε σαφώς πιο αποφασισμένος στο ντέρμπι, γνωρίζοντας ότι τον εξυπηρετεί μόνο ένα αποτέλεσμα (νίκη) και το πήρε με εντυπωσιακό τρόπο. Στη Λάνς, η καλή εμφάνιση δεν επιβραβεύτηκε με θετικό αποτέλεσμα κυρίως λόγω των τραγικών λαθών στην άμυνα, αλλά ο Βίκτορ Μουνιόθ ήταν σαφής ζητώντας στους παίκτες του μεγάλη αυτοσυγκέντρωση. Σίγουρα τα γρήγορα γκολ βέβαια άλλαξαν όλη την εικόνα και γέμισαν με αυτοπεποίθηση και τους παίκτες του «Τριφυλλιού».

Ο Μουνιόθ άφησε εκτός αρχικής ενδεκάδας τον Βίντρα και φυσικά τον Γκαλίνοβιτς, που τον είχε εμπιστευτεί και στη Γαλλία (για να μην χάσει εκεί, σε περίπτωση δύσκολης βραδιάς και τον Εμπεντε) και ο Παναθηναϊκός για πρώτη φορά μετά από αρκετά παιχνίδια δέχτηκε τέρμα στο φινάλε και ενώ όλα είχαν κριθεί.

Είναι δεδομένο ότι ο Λορέντσο Σέρα Φερέρ, παρά το γεγονός ότι προστάτευσε παίκτες στον αγώνα με την Παρί, κάνοντας συντήρηση, δεν μπόρεσε να καλύψει τις σημαντικότατες απουσίες του (Λάκης, Δέλλας, Παουτάσο, Λαγός, Γεωργέας κ.λπ.). Παράλληλα δεν κατάφερε να παρουσιάσει την ομάδα του έτοιμη για τη μεγάλη πρόκληση και η ΑΕΚ παραδόθηκε σχεδόν αμαχητί, αν και όπως προείπαμε τα δύο γκολ του Παναθηναϊκού στα πρώτα επτά λεπτά του ματς άλλαξαν όλη την εικόνα του αγώνα από το ξεκίνημα και πολλά από τα σχέδια των τυπικά γηπεδούχων πήγαν περίπατο.

Αν και απομένουν ακόμα 8 αγωνιστικές, ο Παναθηναϊκός απέκτησε σαφέστατο προβάδισμα και δύσκολα θα χάσει την ευκαιρία, αφού πλέον η ψυχολογία του είναι στα ύψη και αυτό θα επιδράσει ιδιαίτερα θετικά τόσο στη ρεβάνς με τη Λάνς που ακολουθεί όσο και στα επόμενα παιχνίδια που του απομένουν για το πρωτάθλημα και το κύπελλο.

Η πίκρα των φίλων της ΑΕΚ είναι απόλυτα δικαιολογημένη, ακόμα και η οργή τους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις απαράδεκτες ενέργειες μιας μειοψηφίας με τη ρίψη φωτοβολίδων και αντικειμένων.

Πηγές:




**Ό,τι λάθος βρείτε στα στοιχεία για το εν λόγω ματς ή ό,τι φωτογραφία ή βίντεο έχετε ,μπορείτε να μας στείλετε στο panathinaikos.press@gmail.com ώστε να το διορθώσουμε/ενσωματώσουμε και να μας βοηθήσετε στην προσπάθεια να προσφέρουμε ένα πληρέστατο αρχείο στους φίλους του Παναθηναϊκού.

Σχόλια