Barcelona-Panathinaikos 3-1 ,09/04/2002


Eπαναληπτικός προημιτελικής φάσης Champions League.

Σχόλια:

Συνθέσεις:

Μπαρτσελόνα (Κάρλες Ρεσάκ): Μπονάνο (84 Ρέινα), Πουγιόλ, ντε Μπουρ, Αμπελάρδο, Κόκο (45+ Κλάιφερτ), Τσάβι, Λουΐς Ενρίκε, Κοκού, Ριβάλντο, Όφερμαρς (74 Γκάμπρι), Σαβιόλα.

Παναθηναϊκός (Σέρχιο Μακαριάν): Νικοπολίδης, Σάριτς, Κυργιάκος, Χένρικσεν, Φύσσας, Γκούμας, Μπασινάς, Καραγκούνης (45+ Μικάελσεν), Κόλκα (77 Βλάοβιτς), Λυμπερόπουλος (46 Ολιζαντέμπε), Κωνσταντίνου.

Διαιτητής: U.Meyer (SWI)

Σκόρερ: 23' ,49' Λουίς Ενρίκε ,61' Σαβιόλα - 8' Κωνσταντίνου

Κίτρινες Κάρτες: Πουγιόλ 25', Τσάβι 41', Ρέϊνα 91' - Κόλκα 33', Σάριτς 56', Γκούμας 77'

Κόκκινες Κάρτες: 

Εισιτήρια: 

Γήπεδο: Camp Nou

Δήλωσαν:

Πρωτοσέλιδο "Αθλητική Ηχώ":

Βίντεο:


Μπαρτσελόνα - Παναθηναϊκός 3-1 (2001/2002) από sxplVII



Φωτογραφίες:






































Ρεπορτάζ της εποχής απο το in.gr


Έφτασε μία ανάσα απ το όνειρο

Πέρασε στους «4» (3-1) η Μπαρτσελόνα στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή νύχτα του Παναθηναϊκού



Με τόλμη μέσα στο άντρο της Μπάρτσα, ο Παναθηναϊκός σόκαρε νωρίς τη φημισμένη ισπανική ομάδα, αλλά κατόπιν σάστισε· δέχτηκε τρία γκολ και αποκλείστηκε, αλλά όχι χωρίς μάχη, ειδικά από το 75 και μετά -κι έφυγε από το Τσάμπιονς Λιγκ με το κεφάλι ψηλά.
Μόλις στο όγδοο λεπτό, ο Μιχάλης Κωνσταντίνου έβαλε τον Παναθηναϊκό εμπρός στο σκορ με 1-0. Η Μπάρτσα ισοφάρισε 1-1 με τον Λουΐς Ενρίκε στο 23, που έκανε το 2-1 στο 49, και ο Σαβιόλα έκανε το 3-1 στο 61, δίνοντας στους Ισπανούς το αβαντάζ.

Το σοκ και η απάντηση

Τα είκοσι πρώτα λεπτά φοβόταν ο Μαρκαριάν, αλλά σ αυτά κατάφερε ο Παναθηναϊκός να βάλει ένα θεμέλιο πρόκρισης. «Χτύπησε» στην κόντρα με ένα θαυμάσιο γκολ του Κωνσταντίνου, μία βολίδα έξω από τη μεγάλη περιοχή, που άφησε τον Μπονάνο να παρατηρεί ανήμπορος την πορεία της προς το δίχτυ: 0-1!

Το πρώτο ημίχρονο ήταν -στο μεγαλύτερο μέρος του- ένας μονόλογος της ισπανικής ομάδας, που διακοπτόταν από τις αντεπιθέσεις του Παναθηναϊκού. Όσο οι Καταλανοί είχαν τη μπάλλα ήταν πηγή κινδύνου· αλλά η άμυνα, του Χένρικσεν προεξάρχοντος, καθάρισε όλες σχεδόν τις φάσεις.

Το μόνο λάθος προήλθε από τον Φύσσα και ήταν μοιραίο· στην εξέλιξη της φάσης, ο Λουΐς Ενρίκε («δήμιος», πρόπερσι, και της ΑΕΚ...) έβαλε τη μπάλλα με προβολή στα δίχτυα του Νικοπολίδη και έφερε το ματς σε ισορροπία: 1-1.

Απώλεια μεγάλη για τον Παναθηναϊκό, στη δύση του πρώτου 45λέπτου, ο Καραγκούνης -τραυματίστηκε κι αντικαταστάθηκε (στις καθυστερήσεις!) από τον Μικάελσεν, ενώ αλλαγή έκανε και ο Ρεσάκ, έβαλε τον Κλάιφερτ (αντί του Κόκο) ως... πέμπτο στράικερ για να δυναμώσει την επίθεση.

Απάντηση, μέρος δεύτερον...

Η επιθετικότητα της Μπάρτσα, προϊόν απόλυτης κυριαρχίας στα πρώτα λεπτά του β ημιχρόνου, είχε αποτέλεσμα: ξανά ο Λουΐς Ενρίκε, ακάλυπτος στο κέντρο της άμυνας του Παναθηναϊκού, έδωσε κεφαλή στην ισπανική ομάδα με μία κεφαλιά: 2-1...

Τότε ο Παναθηναϊκός αναθάρρησε, βγήκε πιο μπροστά -χάρη και στην αλλαγή του Μαρκαριάν, που έβγαλε τον (καταπονημένο από τη γρίππη) Λυμπερόπουλο για να περάσει, πλάι στον σκόρερ Κωνσταντίνου, τον Ολιζαντέμπε. Έτσι γύρισε το... κατηφορικό γήπεδο και λίγο προς την πλευρά του ΠΑΟ.

Αλλά οι Ισπανοί ήταν αποφασισμένοι -και ο τζούνιορ Σαβιόλα, «αόρατος» ως τότε, πήρε τη μπαλιά-λουκούμι του Τσάβι και πλάσσαρε ιδανικά τον Νικοπολίδη, δίνοντας προβάδισμα στη Μπαρτσελόνα με σκορ πρόκρισης: 3-1 στο 61ο λεπτό.

Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε κατά το δυνατόν, μέσα σε ένα τέτοιο γήπεδο, κι έφτασε μία ανάσα από το 3-2 στο 80, όταν Μπονάνο και Ολιζαντέμπε συγκρούστηκαν (περίπτωση πέναλτι ή όχι, αυτό είναι υπό συζήτηση) και η προβολή, κατόπιν, του Κωνσταντίνου σταμάτησε στη γραμμή ακριβώς από ισπανικό πόδι, του Πουγιόλ...

Η πράσινη πίεση συνεχίστηκε και στα (επτά!) λεπτά της καθυστέρησης· ευκαιρίες χάθηκαν -η πιο καλή από τον Βλάοβιτς- και μόνο λίγη τύχη έλειψε -και λίγη τόλμη από πιο νωρίς, μάλλον- από τον Παναθηναϊκό για να πετύχει το χρυσό γκολ και να πετύχει τον ξαφνικό θάνατο της Μπαρτσελόνα.

Φευ! Οι Καταλανοί, όλοι στην άμυνα τα τελευταία λεπτά, κράτησαν το 3-1 και πέρασαν στους «τέσσερις» του Τσάμπιονς Λιγκ... Ο Παναθηναϊκός κέρδισε τις εντυπώσεις (ειδικά από το 75 και μετά), αλλά έμεινε με το χειροκρότημα και τα ευρωπαϊκά εύσημα για μία καταπληκτική εμφάνιση στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή του νύχτα.

Διαιτητής ο Ελβετός, Ουρς Μέγερ. Αριστος σε όλο το ματς, έδειξε τρεις κίτρινες κάρτες, στους Κόλκα από πλευράς Παναθηναϊκού και στους Τσάβι, Πουγιόλ για τη Μπάρτσα. Στο δεύτερο κίτρινη είδαν ο Σάριτς και ο Γκούμας.

Τραυματίας από την κόλαση του Καμπ Νου έφυγε ο γιατρός του Παναθηναϊκού. Ο Νίκος Τζουρούδης δέχτηκε ένα αντικείμενο από την εξέδρα κι έφυγε χτυπημένος, επάνω σε φορείο, για το ιατρείο του σταδίου.


Πηγές:

**Ό,τι λάθος βρείτε στα στοιχεία για το εν λόγω ματς ή ό,τι φωτογραφία ή βίντεο έχετε ,μπορείτε να μας στείλετε στο panathinaikos.press@gmail.com ώστε να το διορθώσουμε/ενσωματώσουμε και να μας βοηθήσετε στην προσπάθεια να προσφέρουμε ένα πληρέστατο αρχείο στους φίλους του Παναθηναϊκού.

Σχόλια