Παναθηναϊκός-Πάοκ 1-1 ,3/10/1999


Για την 3η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α Εθνικής.

Σχόλια:

* Δυστυχώς ,εκείνο το ματς όλοι θα το θυμούνται για το πολύ άσχημο συμβάν που συνέβη μετά το ματς του ΟΑΚΑ και κατά την επιστροφή των φίλων του Πάοκ ,όπου χάθηκαν εντελώς άδικα 6 ζωές. Στις 04:30 τα ξημερώματα ,το λεωφορείο που μετέφερε τους 77 φίλους του Πάοκ ,έπεσε σε ένα χαντάκι ύστερα απο πρόσκρουση με ένα φορτηγό.

*Κατά την διάρκεια του ματς και με την Αθήνα να ζει ακόμη σε ρυθμούς μετασεισμών ,έλαβε χώρα  ένας απο αυτούς. Οι Παναθηναϊκοί ξεκίνησαν πιο δυνατά να φωνάζουν συνθήματα χοροπηδώντας ,οι εκκλήσεις απο τα μεγάφωνα του ΟΑΚΑ είχαν πάρει σειρά παρακαλώντας τους φιλάθλους μας να ηρεμήσουν καθώς είχε δημιουργηθεί μια ρωγμή στις κερκίδες και οι Παοκτζήδες να βγαίνουν απο τις κερκίδες φοβούμενοι μην πέσουν.


Συνθέσεις:

Παναθηναϊκός (Γ.Κυράστας): Nικοπολίδης ,Μπασινάς ,Χένρικσεν ,Ολιβάρες ,Λυμπερόπουλος ,Γκούμας ,Γκαλέτο (59' Ασάνοβιτς) ,Πφλίπσεν (69' Κιάσος) ,Σιπνιέφσκι ,Βαζέχα (59' Νασιόπουλος) ,Μίκλαντ
Πάοκ (Α.Χάαν): Μιχόπουλος ,Μπάντοβιτς (38' Νάγκμπε) ,Βενετίδης ,Κατσιαμπής (46' Χασιώτης) ,Ντόλμπεργκ ,Μαχαιρίδης ,Μαραγκός (62' Βαλέντσια) ,Φρατζέσκος ,Γεωργιάδης ,Σάμπρι ,Τετράζε

Διαιτητής: Παπαδάκος (Λακωνίας)

Σκόρερ: 56' Γκούμας ,78' Νάγκμπε

Κίτρινες Κάρτες: Μπασινάς ,Ολιβάρες ,Μίκλαντ ,Γκούμας ,Μιχόπουλος ,Βενετίδης ,Ντόλμπεργκ ,Μαχαιρίδης

Κόκκινες Κάρτες: 77' Γκούμας ,80' Βενετίδης

Δηλώσεις:


Γ.Κυράστας: Δεν είμαστε αδικημένοι που δεν κερδίσαμε. Πάντως είδα μόνο μία ομάδα, τον Παναθηναϊκό, που προσπαθούσε να πάρει τη νίκη σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Ο ΠΑΟΚ έπαιξε παθητικά και ακόμα και μετά το 1-0 που προσπάθησε να βγει μπροστά απλά περιορίστηκε να κάνει αντεπιθέσεις. Περίμενα ότι θα αγωνιζόταν πιο επιθετικά, όμως είναι δικαίωμα της κάθε ομάδας να παίζει όπως θέλει. Ο τρόπος, πάντως, που αγωνίστηκε ήταν για μας ανασταλτικός παράγοντας, αφού είχε συνέχεια 9 και 10 παίκτες κάτω από τη σέντρα. Ετσι είχαμε πρόβλημα, αφού δεν μπορέσαμε να βρούμε χώρους ενώ θα μπορούσαμε να εκτεθούμε και αμυντικά αφού βγαίναμε μπροστά για να διασπάσουμε την άμυνά του", υποστήριξε ο Γιάννης Κυράστας αλλά εξέφρασε την πίστη του ότι ο Παναθηναϊκός έπρεπε να κερδίσει: "Οπως εξελισσόταν το παιχνίδι έπρεπε να πάρουμε τη νίκη, αν και δεν είχαμε πολύ καλή απόδοση. Δημιουργήσαμε λιγότερες ευκαιρίες από κάθε άλλη φορά. Ημασταν νευρικοί και δεν είχαμε το ομαδικό πνεύμα που μας διέκρινε στο ντέρμπι με την ΑΕΚ.

Δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω την προσπάθεια που κατέβαλαν οι παίκτες μου στα δύο ματς με ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Είχα πει ότι αν παίρναμε 4 βαθμούς σε αυτά θα ήμασταν καλοί, ενώ με 6 θα ήμασταν σούπερ. Τελικά πήραμε 4. Προσπαθούμε να βγούμε κερδισμένοι από αυτούς τους αγώνες. Προσπαθούμε πάντα να παίζουμε ανοικτά με στόχο τη νίκη. Αν μετά το 1-0 παίζαμε 11 εναντίον 11 πιστεύω ότι πιο πιθανό θα ήταν να γίνει το 2-0 παρά το 1-1.

Ά.Χάαν: Εγινε ένα μεγάλο ντέρμπι με τους παίκτες των δύο ομάδων να αγωνίζονται με πάθος και καρδιά. Δυστυχώς για μας, ενώ ξεκινήσαμε να παίζουμε ζώνη στην άμυνα με 4 παίκτες, τελικά στο τέλος μας είχε μείνει μόνο ο ένας. Παρόλα αυτά η άμυνά μας τα πήγε καλά και δείξαμε ότι μπορούμε να παίξουμε και άμυνα. Δείξαμε χαρακτήρα στον αγώνα και υπήρχε πολύ καλή συνεργασία ανάμεσα στους παίκτες μου. Εκανα δύο αναγκαστικές, λόγω τραυματισμού, αλλαγές με αποτέλεσμα να μην μπορώ να βοηθήσω με αλλαγές την ομάδα όταν το χρειαζόταν. Είμαι ευχαριστημένος γιατί για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν φεύγουμε αήττητοι από το ΟΑΚΑ και γι' αυτό θα δώσω την Δευτέρα ρεπό στους παίκτες μου.

Σε αυτά τα ματς ο διαιτητής πρέπει να περνάει απαρατήρητος". Αντίθετα δεν είχε πρόβλημα να μιλήσει για το στήσιμο της ομάδας του όσο και για το τελικό αποτέλεσμα: "Αφήσαμε τον Παναθηναϊκό να έχει την κατοχή της μπάλας και προσέξαμε περισσότερο την άμυνά μας. Αλλωστε αγωνιζόμασταν εκτός έδρας απέναντι σε μια μεγάλη ομάδα, όπως ο Παναθηναϊκός. Σε γενικές γραμμές θεωρώ ότι το αποτέλεσμα είναι δίκαιο. Στο πρώτο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός ήταν καλύτερος, όμως στην επανάληψη δεχθήκαμε το γκολ από στημένη φάση, ενώ σημειώσαμε και εμείς γκολ και είχαμε και μία ευκαιρία με τον Νάγκμπε.


Γ.Γκούμας: Θέλω να σταθώ στην αποβολή, γιατί ήταν άδικη. Ο Σάμπρι έκανε θέατρο και έπεσε χωρίς να τον ακουμπήσω. Δεν παίξαμε αρκετά καλά, αλλά κάποιος δε μας άφησε. Δε θέλω να πω ποιος, γιατί φοβάμαι την τιμωρία.

Ν.Λυμπερόπουλος: Μπράβο στον κ. Παπαδάκο. Επαιξε 50-50. Εύχομαι το ίδιο να παίξουν κι εμάς στην Τούμπα.

Α.Νικοπολίδης: Οταν εκνευρίζεσαι, τί να κάνεις;

Γ.Μπατατούδης: Το αποτέλεσμα δικαιώνει την προσπάθεια που κάνουμε φέτος. Στόχος μας είναι η κορυφή. Σήμερα το ντέρμπι είχε το δικό του χρώμα.

Σ.Γιδόπουλος (διευθύνον σύμβουλο ΠΑΟΚ): Ερωτήσεις μην κάνετε σε μένα αλλά στον Τζο (ο Νάγκμπε μόλις έβγαινε από τα αποδυτήρια), που ήταν ηρωϊκή μορφή. Εγώ δεν έχω να προσθέσω τίποτα, εσείς σιγά-σιγά θα συνειδητοποιείται αυτά που έλεγα εγώ πριν από δύο μήνες. Αν δεν έβγαινε ο Βενετίδης, θα κερδίζαμε. Αν με ρωτήσετε για τον διαιτητή, θα σας πω ότι ήταν πολύ καλός, γιατί φοβάμαι την Μακρόνησο.

Τ.Νάγκμπε: Η ισοπαλία μέσα στο ΟΑΚΑ είναι σημαντικό αποτέλεσμα. Παίξαμε κόντρα σε μία μεγάλη ομάδα. Είναι νωρίς ακόμα για συμπεράσματα και έχουμε πολλά παιχνίδια μπροστά μας.

Σ.Βενετίδης: Δεν έκανα τίποτα. Ηταν ένα απλό φάουλ, αλλά ο διαιτητής ήθελε να φέρει το παιχνίδι στα ίσα.

Ν.Μιχόπουλος: Ηταν ένα κλασικό ντέρμπι. Είμαι ικανοποιημένος, που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά φεύγουμε από το Ολυμπιακό Στάδιο με θετικό αποτέλεσμα. Φέτος η επιτυχία έχει μεγαλύτερη σημασία, γιατί ο Παναθηναϊκός έχει τους ίδιους στόχους με εμάς. Στόχος μας είναι φέτος να πετύχουμε κάτι καλύτερο από πέρυσι.

Κ.Φρατζέσκος: Δεν ήρθαμε για να χάσουμε. Ο στόχος μας πραγματοποιήθηκε. Ηταν θέμα τακτικής να παίξουμε πίσω, αφού είχαμε συμφωνήσει να δώσουμε χώρο στον αντίπαλό μας.

Α.Σάμπρι: Ηταν ένα οριακό παιχνίδι μεταξύ δύο πολύ καλών ομάδων. Ο ΠΑΟΚ έπαιξε πολύ καλά και δίκαια πήρε το αποτέλεσμα. Μετά το 60' δείξαμε ποιος είναι ο ΠΑΟΚ.



Βίντεο:




Φωτογραφίες:














Ρεπορτάζ της εποχής απο το sport.gr


Mοιράστηκαν τα πάντα στη μέση. Γκολ, κίτρινες, αποβολές και βαθμούς. Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1 στο ΟΑΚΑ, σε ένα ματς που είχε όλα τα στοιχεία ενός ντέρμπι - δυνατές μονομαχίες, ένταση, πάθος, κάρτες, αποβολές και ελάχιστες ευκαιρίες - και προσέφερε έντονες συγκινήσεις στους περίπου 40χιλ. φίλάθλους που βρέθηκαν στις εξέδρες.

 Α Γ Ω Ν Α Σ: Από τα πρώτα λεπτά του αγώνα φάνηκε ότι οι δύο ομάδες έδιναν μεγάλη βάση στο ποια θα επικρατήσει στον νευραλγικό χώρο του κέντρου. Οι γηπεδούχοι, αγωνιζόμενοι με την ίδια ενδεκάδα που αγωνίστηκε την προηγούμενη αγωνιστική στο στάδιο Καραϊσκάκη κόντρα στην ΑΕΚ, προσπάθησαν να κάνουν ότι και την περασμένη Κυριακή: Να ελέγξουν την κυκλοφορία της μπάλας και με άξονες τους Μίκλαντ και Πφλίπσεν να περάσουν τις κατάλληλες πάσες σε Βαζέχα και Λυμπερόπουλο. Ομως, ο ΠΑΟΚ είχε αντίθετη άποψη. Με πολλούς παίκτες στο χώρο του κέντρου και χωρίς κλασικό επιθετικό - Βρύζας και Βαλέντσια στον πάγκο, Γεωργιάδης και Φρατζέσκος επιθετικό δίδυμο - έκλεισε με διπλή ζώνη άμυνας και ασφυκτικό μαρκάρισμα τους διαδρόμους προς την περιοχή του Μιχόπουλου, κρατώντας μακρυά τους επιθετικούς του Παναθηναϊκού. Ούτε, όμως, και ο ίδιος μπορούσε να φτάσει απειλητικά μπροστά στον Νικοπολίδη, αφού από τη μία το αγωνιστικό του "στήσιμο" και από την άλλη η άμυνα των πρασίνων αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα.

Ετσι, οι ευκαιρίες που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν - και τελικά δημιουργήθηκαν - ήταν ελάχιστες, ενώ έλειψαν και οι δυνατότητες στους σπεσιαλίστες των 2 ομάδων (Μπασινά - Φρατζέσκο) να εκμεταλλευτούν την ικανότητά τους στις στημένες φάσεις. Ο Παναθηναϊκός είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων στο πρώτο 45λεπτο, αλλά μόλις 2 φορές έφτασε κοντά στο γκολ, με κοντινό πλασέ του Λυμπερόπουλου που μπλόκαρε ο Μιχόπουλος (16') και σουτ - άουτ του Βαζέχα μέσα από την μεγάλη περιοχή (28'). Ο ΠΑΟΚ "κρατούσε" καλά, προσπαθούσε να βγει στην αντεπίθεση αξιοποιώντας την τεχνική και την ταχύτητα του Σάμπρι και το "ελαφρύ" του σχήμα, χωρίς να το καταφέρει.

Στην επανάληψη το σκηνικό συνεχίστηκε χωρίς διαφοροποιήσεις. Οι πράσινοι προηγήθηκαν νωρίς με κεφαλιά του Γκούμα μετά από φάουλ του Πφλίπσεν (56'), γεγονός που τους έκανε να "σκεφτούν" περισσότερο την άμυνά τους και ανάγκασε τον Δικέφαλο του Βορρά, με την είσοδο και του Βαλέντσια στο 62', να βγει μπροστά και να προσπαθήσει να απειλήσει την εστία του Νικοπολίδη. Ο Παναθηναϊκός έχασε την ευκαιρία να κάνει το 2-0 στο 69' με κεφαλιά άουτ του Λυμπερόπουλου από καλή θέση, ο ΠΑΟΚ "απάντησε" στο 75' με ...στραβοκλωτσιά του Νάγκμπε μέσα από την περιοχή και στο 77' το ντέρμπι "πήρε φωτιά". Ο ΠΑΟΚ βγήκε "στην κόντρα", ο Γκούμας ανέτρεψε σαν τελευταίος παίκτης τον Σάμπρι και πήρε το δρόμο για τα αποδυτήρια. Πριν προλάβει ο Παναθηναϊκός να προσαρμοστεί στο αριθμητικό του μειονέκτημα, ήρθε αμέσως η ισοφάριση από τον Νάγκμπε (78') μετά από σέντρα του Βενετίδη. Δύο λεπτά αργότερα ο Βενετίδης αποβλήθηκε και αυτός με δεύτερη κίτρινη, η αριθμητική ισορροπία επανήλθε και ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να φτάσει στο 2-1, χωρίς να τα καταφέρει.

Π Α Ν Α Θ Η Ν Α Ι Κ Ο Σ: Προσπάθησε να ακολουθήσει την πετυχημένη συνταγή του ντέρμπι της προηγούμενης αγωνιστικής με την ΑΕΚ. Ιδια ενδεκάδα, ίδιο "στήσιμο", ίδιο τρόπο παιχνιδιού, με τους Μίκλαντ και Πφλίπσεν να αναλαμβάνουν την οργάνωση και τους Μπασινά και Ολιβάρες να βοηθούν από τα άκρα. Ομως, "βραχυκυκλώθηκε" από τη διπλή ζώνη άμυνας και το πρέσινγκ του Δικεφάλου και παρότι διατήρησε την πρωτοβουλία των κινήσεων στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, δεν μπόρεσε να ασκήσει έντονη πίεση στα καρέ του ΠΑΟΚ, ούτε και να δημιουργήσει αρκετές ευκαιρίες. Μετά το 1-0 προσπάθησε να κρατήσει την μπάλα, αλλά μέσα σε ένα δίλεπτο (77'-78') έμεινε με παίκτη λιγότερο και ισαφαρίστηκε. Ο χρόνος που απέμενε ήταν λίγος απέναντι σε μια μεγάλη ομάδα όπως ο ΠΑΟΚ, έστω και αν μετά από 2 λεπτά αποβλήθηκε και ο Βενετίδης και η επιθετική πρωτοβουλία που ανέπτυξε στα τελευταία λεπτά δεν είχε ευτυχές - για αυτόν - αποτέλεσμα.

Π Α Ο Κ: Στήθηκε από την αρχή για να πάρει την ισοπαλία και τα κατάφερε. Με ασφυκτικό πρεσάρισμα από τη σέντρα και προς την περιοχή του Μιχόπουλου, με πολλούς παίκτες στη μεσαία γραμμή είχε σαν πρώτο στόχο το "μηδέν" στην άμυνα και μετά να γίνει απειλητικός στα καρέ του Παναθηναϊκού. Κράτησε με σχετική ευκολία τους επιθετικούς των γηπεδούχων έξω από την περιοχή του αλλά δεν κατάφερε να γίνει αυτός απειλητικός. Είχε την ατυχία να κάνει 2 αναγκαστικές αλλαγές λόγω τραυματισμού (με την έξοδο των Μπάντοβιτς στο 38' και Κατσιαμπή στο ημίχρονο), ενώ μετά το γκολ του Γκούμα προσπάθησε να αντιδράσει και να βγει στην επίθεση. Αν και δεν απείλησε, ανταμείφθηκε για την προσπάθειά του με το γκολ της ισοφάρισης από τον Νάγκμπε και θα πρέπει να φεύγει ικανοποιημένος από το βαθμό που πήρε στο ΟΑΚΑ.

Π Ρ Ο Σ Ω Π Ο: Γιάννης Γκούμας: Εδωσε το προβάδισμα στον Παναθηναϊκό με όμορφη κεφαλιά (56'), αποβλήθηκε στο 77' με δεύτερη κίτρινη κάρτα και στο αμέσως επόμενο λεπτό η ομάδα του δέχθηκε την ισοφάριση, ενώ στο πρώτο ημίχρονο απομάκρυνε έξω από τον αγωνιστικό χώρο ένα σκυλί που αποφάσισε, αμέριμνο, να κόβει βόλτες ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές!

P O I N T: Η αποβολή του Γκούμα στο 77'. Αλλαξε, έστω και για λίγο, την ψυχολογία του αγώνα υπέρ του ΠΑΟΚ και αιφνιδίασε τον Παναθηναϊκό, που στο αμέσως επόμενο λεπτό δέχθηκε την ισοφάριση. 


**Ό,τι λάθος βρείτε στα στοιχεία για το εν λόγω ματς ή ό,τι φωτογραφία ή βίντεο έχετε ,μπορείτε να μας στείλετε στο panathinaikos.press@gmail.com ώστε να το διορθώσουμε/ενσωματώσουμε και να μας βοηθήσετε στην προσπάθεια να προσφέρουμε ένα πληρέστατο αρχείο στους φίλους του Παναθηναϊκού.

Σχόλια